Katten

Sinds ik met de opleiding katten trimmen begonnen ben vragen mensen me: “Moet een kat ook getrimd worden dan?” Van de hond is dit bekend en geaccepteerd. Van de kat weet men dat veelal nog niet. Maar ja, het antwoord is ja! Veel katten kunnen hun vacht niet meer verzorgen zoals ze dat graag doen, dat heeft vele redenen.

Katten besteden van nature veel tijd aan de verzorging van hun vacht. In de ruiperiode (vooral februari/ maart) hebben ze veel last van losse haren, de nieuwe vacht wordt aangemaakt en deze duwt de oude vacht eruit, in combinatie met een vaak statische vacht door de droge lucht in huis door de centrale verwarming schieten de klitten en het vilt in de vacht. In augustus, september, oktober is de ruiperiode van de zomer naar de wintervacht, ook deze periode zorgt al snel voor vachtproblemen.

Katten slikken hun haren vaak in en hierdoor krijgen ze soms last van haarballen. In het ergste geval raken de losse haren verstrikt in hun darmen, raken ze verstopt en is een operatie noodzakelijk! Daarom is wat extra hulp absoluut nodig.

Klitten in de vacht zijn een verschrikking voor de kat, op zo’n moment wordt er constant aan de haren getrokken (en we weten allemaal hoe pijnlijk dat is) Hierdoor kan de kat soms de poten niet goed meer strekken of het kopje niet meer heffen. Onder de klitten raakt de huid geïrriteerd en kan de kat huidproblemen krijgen bv roos, schilfers, vlooien en ander ongedierte dat gedijt bij warmte.

Tijdens de trimbeurt kan ik u advies geven hoe u de vacht kunt onderhouden en hoe vaak een trimbeurt nodig is. Maar ook de losse haren in uw huis worden een stuk minder als de kat zijn dode, losse haren en onderwol weer kwijt is.

Mickey een kruising Noorse Boskat/Heilige Birmaan vond het een heerlijke behandeling

Korthaar katten
We kennen allemaal de Europese Korthaar. Maar er zijn nog meer kortharige rassen zoals de Britse Korthaar, de Burmees, de Siamees en de Abessijn. Over het algemeen heeft en kortharige kat niet zo vaak problemen met zijn vacht. Maar soms toch wel.

Het haar van katten bestaat zoals eerder vermeld uit wolharen en dekharen. Van de Britse Korthaar is bekend dat ze vaak een dikke vacht hebben met veel onderwol. Het lukt de kat niet meer om met zijn tong tot op de huid te komen. Dit komt omdat Britse Kortharen ooit gekruist zijn met de Pers. Het kruisen van rassen heeft ook consequenties voor de vacht. Het gevolg is vaak dat er klitten ontstaan en erger nog, extreem pijnlijke vervilting van de vacht tot aan de huid.

Ook korthaar katten die ziek zijn of ouder worden en artrose krijgen, hebben moeite met het bijhouden van de vacht. Het resultaat is zeer pijnlijke klitten op de rug, liezen en oksels.

Langhaar katten
Voorbeelden van langharige katten zijn de Pers, de Maine Coon, Heilige Birmaan of een Ragdoll. Maar ook vele kruisingen. Allemaal hebben ze een prachtige vacht.

Een langhaar kat moet door de eigenaar iedere week gekamd worden, zelfs dan ontstaan in sommige vachten spontaan klitten. De kat wil dan niet meer gekamd worden, want dat doet pijn. Soms lijkt het nog mee te vallen, maar toch kan de vacht helemaal vervilt zijn. Dat doet enorm pijn. Bedenk dat ook langharen door ziekte of ouderdom problemen krijgen met het onderhouden van hun vacht.

Knippen of scheren
Voor mij zit er dan niets anders op dan de kat te scheren, of de klitten weg te knippen. Veel katten vinden dat reuze spannend en laten dat ieder op hun eigen wijze merken tijdens het trimmen. Zonder uitzondering voelen alle katten zich na de trimbeurt stukken beter als dat pijnlijke vilt of de klitten verdwenen zijn. U zult het merken aan uw eigen kat, hij is veel beweeglijker, speelt weer en wil wellicht weer lekker bij u op schoot. Alle stress is vergeten. Daarna is het een kwestie van periodiek bijhouden. Ontwollen en kammen en een enkele klit verwijderen en het gaat prima met die mooie vacht van uw kat.

In de praktijk moeten de meesten katten gemiddeld 3 keer per jaar getrimd worden.
Bij sommige katten is er meer verzorging nodig en is een trimbeurt om de 2 maanden nodig. Ook kan het zijn dat u het fijn vindt om uw kat om de 2 maanden te laten verzorgen. Zie ook bij mijn tarieven naar de mogelijkheid van een abonnement.
Natuurlijk zijn er ook katten die met 2 bezoeken per jaar een prima onderhouden vacht hebben.

NB Voor contact het contactformulier niet gebruiken, under construction, graag bellen 06 533 66 8 66 of een mail naar harmannahuisjes@gmail.com