Konijnen

Sinds 2 december 2021 ben ik gediplomeerd professioneel konijnentrimmer. Vanwaar mijn belangstelling voor het konijn? Ik dacht, het is een mooie combi, katten trimmen en dan ook het konijn erbij. Mijn trimsalon is er perfect geschikt voor en het lijkt mij fantastisch mooi, om ook de konijnen te kunnen helpen. Toch is een konijn een wezenlijk ander dier dan een kat. Vroeger als kind zongen mijn broer en ik vaak: ‘Ha fijn, een kat is geen konijn’. En zo is het ook. Een konijn is om maar wat te noemen een 100% prooidier en dat zit diep in zijn genen. Maak niet de fout om een konijn zomaar van bovenaf op te pakken, hij denkt dat zijn laatste uur geslagen heeft. Kan een kat prima alleen leven, een konijn heeft echt een levensmaatje nodig. En dat gaat niet vanzelf. Je moet ze koppelen, beide partijen moeten elkaar goedkeuren en één van beiden is dominant. Zit het goed, dan kunnen ze ook echt niet meer zonder elkaar.

Hoewel een konijn doorgaans een stuk rustiger op de trimtafel is dan een kat, geeft hij duidelijk aan hoe het ervaren wordt. Goed om de stresssignalen te lezen dus. Is hij het zat, smijt hij met een gerust hart je spullen van de tafel. Geweldig toch! De vacht van een konijn is heel mooi en zacht, de trimspullen van de kat kun je niet op het mooie vachtje van een konijn gebruiken en omgekeerd!

Elk konijn wat bij mij komt wordt voor de trimbehandeling goed nagekeken. Dit houdt in dat de ogen, oren, geslachtsdeel, huid, beharing, poten en tanden worden nagekeken. Bij zichtbare afwijkingen zal ik dit altijd noteren en met u doorspreken, maar ik kan niet alles zien. Het is daarom verstandig om zeker minstens 1 keer per jaar bij de dierenarts een bezoekje te brengen om uw konijn(en) te laten nakijken. Voor een afspraak voor een trimbehandeling, nagels knippen of een uitleg vachtverzorging kunt u het contactformulier invullen. Voor tarieven zie de pagina tarieven.

Hier knip ik de voorborst van een Angorakonijn tijdens de opleiding

Wanneer is de vachtverzorging – trimbehandeling van konijn(en) nodig/mogelijk?

  • Als u een konijn (kortharig, normaalharig of langharig) heeft die zelf niet goed door de rui heen komt of heel veel haren verliest tijdens deze periodes.
  • Als u een Angora konijn heeft moet zijn vacht om de drie maanden geknipt worden
  • Als uw konijn klitten of viltplekken in de vacht heeft.
  • Als uw konijn plakpoep en/of urinebrand heeft.
  • Als uw konijn oud of ziek is en wat hulp nodig heeft bij de vachtverzorging.

U bent bij mij aan het goede adres. Ik help uw konijn(en) graag. Ik geef ook uitleg aan u als eigenaar hoe u zelf eventueel aan de slag kan gaan vanuit huis na de trimbeurt. Zowel langharige konijnen als normaal harige konijnen hebben soms hulp nodig. Vooral in de rui waar vaak een verstopping op de loer ligt omdat ze zichzelf continu wassen en daardoor veel haren naar binnen krijgen. Ook kan vilt en beginnende klitten erg pijn doen. Door ze hierbij te helpen voelen ze zich na de trimbeurt vaak meteen al veel beter.

Waar vindt de trimbehandeling plaats?

Ik trim uw konijn(en) bij mij in de trimsalon op afspraak. Hier heb ik ook alle benodigde materialen. De konijn(en) kunnen worden gebracht en verblijven het best in hun vertrouwde reismand met wat extra hooi. Lekkere hapjes heb ik genoeg. Meteen na de behandeling kunt u ze weer ophalen. Alleen in uitzonderlijke gevallen trim ik bij u thuis.