Vachtverzorging

Uw konijn laten wennen aan vachtverzorging

Als u een konijn heeft dat veel geborsteld moet worden, dan is het belangrijk dat hij daar al zo jong mogelijk aan went.

Opbouw:

Voordat u kunt gaan beginnen om uw konijn aan het verzorgen van de vacht te leren wennen, is het belangrijk dat hij zich helemaal veilig voelt in zijn kooi en omgeving. Als uw konijn dit nog niet gewend is, dan is het belangrijk dat u daar eerst mee aan de slag gaat. Is het konijn helemaal gewend? Dan kunt u beginnen om hem te laten wennen aan de vachtverzorging.

Konijnen houden van een vaste routine, kies daarom bij het aanleren voor twee vaste momenten in de week om te wennen van de vachtverzorging. Bij voorkeur een moment waarin het konijn niet te actief is, dus NIET rond zonsondergang en zonsopgang

De basis van het aanleren van het borstelen is dat het konijn leert om aangeraakt te worden door een ander voorwerp dan uw handen. Start met het aanleren van de vachtverzorging gewoon op de grond.

Stap 1
Geef uw konijn een paar stukjes groente (het liefst groente die ze erg lekker vinden en die u speciaal bewaart voor deze wensessies) en kijk of hij het oké vindt als u hem over de rug aait. Als het konijn dit oké vindt kunt u proberen om een keer met de hand over de rug te aaien en vervolgens een keer met de borstel zachtjes over de rug te borstelen. Vindt hij dit goed, dan kunt u steeds meer over de rug borstelen en minder over zijn rug aaien. Als uw konijn het prettig vindt kunt u hem eventueel nog wel over zijn wangetje of neusvleugel aaien. Probeer niet teveel slagen ineens te borstelen, maar bouw het langzaam op.

Stap 2
Als uw konijn gewend is om geborsteld te worden over zijn rug, probeer dan of u dit langzaam kunt uitbreiden naar andere delen van zijn lichaam. Pak dat op dezelfde manier aan als hierboven beschreven, laat het konijn eerst wennen aan het aaien van deze plek en bouw dit vervolgens steeds verder uit.

Extra redenen om konijnen regelmatig te borstelen/kammen:

  1. het is goed voor de doorbloeding
  2. viezigheid wordt uit de vacht geborsteld
  3. het is een goed moment om te controleren of het konijn helemaal gezond is

Door deze stappen rustig op te bouwen en regelmatig te oefenen, raakt uw konijn steeds meer gewend aan de vachtverzorging.
Dat uw konijn eraan gewend is, wil nog niet altijd zeggen dat hij het ook prettig vindt. U kunt er dan voor kiezen om de vachtverzorging op een andere plek te doen, bijvoorbeeld een tafel. Zorg er wel voor dat het konijn niet kan uitglijden door een handdoek op de tafel te leggen. Zo leert uw konijn dat als hij op de tafel zit het tijd is voor zijn vachtverzorging en dat hij daarbuiten niet geborsteld wordt.


Als u het voorzichtig opbouwt, niets overhaast en doorzet, dan zijn er veel konijnen die zelfs uitkijken naar de vachtverzorgingsbeurten. De onderkant is misschien even wat minder fijn, maar voor de rest is het een hele lekkere kroel/massagebeurt waarbij ze verwend worden met lekkere groente en aandacht van het baasje.