Klitten en vervilting

Uw konijn heeft klitten en / of vervilting in de vacht. Ten behoeve van het welzijn en welbevinden van uw konijn is het van belang dat deze verwijderd worden. Klitten en vervilting zijn erg pijnlijk voor het konijn en door het gewicht van het vilt kunnen er huidwonden ontstaan. Omdat de huid geen lucht meer krijgt is het tevens de ideale broedplaats voor huidparasieten zoals mijten, vlooien en maden.

Haargroeistoornissen

Door het gebruik van tondeuse of het te kort knippen van de vacht kunnen er blijvende haargroeistoornissen ontstaan. Professioneel geschoolde konijnentrimmers gebruiken een konijn-, vacht- en huidvriendelijke trimmethode. Hierdoor worden blijvende haargroeistoornissen als kale plekken en afbrekend haar zoveel mogelijk voorkomen.

Uw konijn wordt functioneel geknipt, dat wil zeggen, alleen de klitten en het vilt worden tot op de huid verwijderd. De rest van de vacht wordt op de juiste lengte geknipt, zodat deze in goede conditie blijft. Het eindresultaat na het trimmen kan er dus “verknipt” uitzien. Door de snelle haargroei ziet u hier na twee weken niets meer van.

Extra afspraak

Het kan zijn dat u een extra afspraak nodig heeft. De redenen hiervoor zijn:

  • Indien uw konijn buiten is gehuisvest en de temperatuur is te laag om uw konijn in één keer kort te trimmen;
  • Als het stresslevel van uw konijn te hoog wordt waardoor het welzijn van uw konijn in gevaar komt
  • Nadat het gewicht van de vervilting is verwijderd, laten we het vilt op natuurlijke wijze uitgroeien. Er komt dan ruimte tussen de huid en het vilt, zodat dit zonder huid- en vachtschade kan worden weggehaald.

Huidschade

Bij beginnende klitten/vervilting is het mogelijk om met onze professionele materialen en techniek de vacht voor het grootste deel uit te borstelen zonder dat de nieuwe haren uit de huid worden getrokken. Voor het deel wat niet uit te borstelen is gebruiken we een schaar of tondeuse.

Bij ernstige klitten en vervilting bestaat er altijd het risico van inknippen of inscheren. De professioneel geschoolde trimmer kan hier niet voor aansprakelijk worden gesteld. De eventueel hieruit voortvloeiende medische kosten zijn voor rekening van de eigenaar.

Regulier vachtonderhoud

Een goed onderhouden vacht is niet alleen heel plezierig voor uw konijn maar ook voor u.

De professionele konijnentrimmer is er daarom niet alleen voor het trimmen van uw konijn, wij adviseren ook hoe u klitten en vervilting kunt voorkomen.

Frequent bezoek aan de professionele konijnentrimmer helpt u en uw konijn daarbij. Afhankelijk van het ras is de ideale trimfrequentie tussen de 8 – 12 weken.

“Door te kiezen voor een professionele konijnentrimmer kunt u ervan verzekerd zijn, dat uw konijn bij een vakkundig, breed opgeleide en professionele trimmer terecht komt die het welzijn van uw konijn op nummer 1 heeft staan”.