Trimmen

Een kat is geen konijn

“Ze hebben allebei een vacht, allebei even mooi, allebei wezenlijk anders”.

De vacht van katten en konijnen.

Katten en konijnen hebben allebei een prachtig vachtje, een kat kan normaliter zijn vacht best goed wassen, gemiddeld werkt hij daar wel drie uur per dag aan. Toch hebben katten hulp nodig, waarom? We hebben ‘geknutseld’ met rassen, steeds mooier en steeds bijzonderder vindt de mens. Sommige kattenrassen merken dat ze niet eens meer met dat mooie tongetje tot op de huid kunnen komen. Daar komen problemen van ondervindt de kat. Ontplofte vachten, klitten en vilt tot op de huid. Dat doet echt pijn, voor onze zo lenige katten voelt het alsof ze in een harnas zijn opgesloten. Feitelijk is dat ook zo! Ook als je oud bent en of ziektes krijgt lukt het niet meer zo best, ook bij korthaarkatten die normaliter nooit vachtproblemen ondervinden.

Gelukkig is daar ook weer de mens die de katten gaat helpen, door ze te trimmen. En zo ontstonden naast de alom bekende honden trimsalons, ook trimsalons voor katten en inmiddels ook voor konijnen. Vaak trimt een kattentrimmer ook konijnen en zelfs cavia’s.

Ik prijs me gelukkig dat ik een trimsalon aan huis heb kunnen realiseren en inmiddels ook de opleiding tot konijnentrimmer heb afgerond.

Het konijn trimmen.

Net als bij katten heb je bij het konijn ook verschillende rassen met diverse lengtes haar. Een konijn met langer haar, zal veel meer moeite hebben om een goede vacht te behouden. Denk aan takjes, stro en wel of geen schone ondergrond in het hok. Een binnen gehouden konijn heeft vaak een voortdurende rui, omdat er geen weersinvloeden zijn, maar wel droge lucht. Toen het konijn alleen nog in het wild leefde werd overtollig haar wat al los zat, simpelweg in struiken en takken achtergelaten. Dat is bij het tamme, gehouden konijn niet meer aan de orde. Dus moet een langhaar met regelmaat naar de trimmer. En oudere en zieke konijnen evenzo.

kat en konijn